Call for a Consultation:

1-844-276-8839 (U.S.)

407-258-3344 (International)

Green Cards • Visas • Citizenship

Soluții de vize pentru cetățenii Romani in Statele Unite

August 25th, 2017

 

Soluții de vize pentru cetățenii Romani in Statele Unite

 

Viza E-2 este una dintre cele mai populare vize pentru investitori, care permite cetățenilor străini fie să cumpere o afacere existenta,  or să infiinteze o companie noua. Vizele de investitori E-2  sunt vize temporare pentru cetățenii țărilor cu care Statele Unite  menține un tratat de comerț și navigație (9 FAM 402.9-10). Romania este una dintre aceste tari. Dacă veniți în Statele Unite pentru a dezvolta și conduce  o companie in care ați investit sau sunteți  în curs de a investi o sumă substanțială de capital, vă puteți califica pentru o viză de investitor (E-2) . Visul  de a deveni proprietar de afaceri în Statele Unite ar putea deveni o realitate prin cheltuirea a cel putin $25,000 .

 

Care sunt statele care au un tratat de investitor (E-2) cu Statele Unite?

Urmatoarele tari mentin un tratat de investitor (E-2) cu Statele Unite: Albania, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Belgium, Bolivia, Bosnia & Herzegovina, Bulgaria, Cameroon, Canada, Chile, China (Taiwan), Colombia, Congo (Brazzaville), Congo (Kinshasa), Costa Rica, Croatia, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Egypt, Estonia, Ethiopia, Finland, France, Georgia, Germany, Grenada, Honduras, Iran, Ireland, Italy, Jamaica, Japan, Jordan, Kazakhstan, Korea (South) Kosovo, Kyrgyzstan, Latvia, Liberia, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Mexico, Moldova, Mongolia, Montenegro, Morocco, Netherlands, Norway, Oman, Pakistan, Panama, Paraguay, Philippines, Poland, Romania, Serbia, Senegal, Singapore, Slovak Republic, Slovenia, Spain, Sri Lanka, Suriname, Sweden, Switzerland, Thailand, Togo, Trinidad & Tobago, Tunisia, Turkey, Ukraine, United Kingdom and Yugoslavia.

 

Cum mă pot califica pentru viza E-2?

Pentru a putea beneficia de o viză E-2 trebuie sa intruniti urmatoarele criterii de eligibilitate:

1.     Trebuie sa aveti cetatenia tarii semnatare a unui tratat de investitor cu S.U.A.

In primul rand, trebuie sa aveti cetatenia tarii semnatare a unui tratat de investitor cu Statele Unite. Dupa cum am precizat, Romania este una dintre aceste tari, insa, nu toate tarile mentin astfel de tratat. De exemplu, India, Brazilia, si China nu mentin tratate de investitor cu Statele Unite. Dar cu toate acestea, daca un cetatean dintr-o tara care nu mentine un tratat de investitor cu Statele Unite are si pasaport romanesc (deci are dubla cetatenie), acel cetatean se poate califica pentru viza E-2. Investitorul poate fi o persoana, partener de afaceri ori companie. Daca este vorba despre o companie, cel putin 50% din aceasta trebuie sa fie detinuta de persoana cu cetatenia tarii care mentine tratatul de investitor cu Statele Unite.

 

2.     Trebuie sa demonstrati că ati investit sau sunteti în curs de a investi.

Conceptul de "investiție" și "in curs de a investi" este evaluat în funcție de natura businessului. Pentru a satisface acest element, trebuie să îndepliniți cerințe suplimentare.

a)    Trebuie să arătați posesia legitimă și controlul capitalului.

Investitorul trebuie să demonstreze că fondurile au fost obținute din mijloace legitime și că nu au fost obținute, direct sau indirect, din activități ilegale. Fondurile pot constitui o investiție E-2, dacă investitorul poate demonstra că fondurile au fost obtinute din economii, cadouri, moștenire, vânzări de bunuri, împrumuturi, vânzări de afaceri sau alte surse legitime.  De asemenea, investitorul trebuie sa arate ca are control si se afla in posesia fondurilor. Pentru unele țări, acest lucru poate fi dificil de dovedit dacă nu exista dovezi asupra provenientei fondurilor investite sau dacă țara este supusă unui grad ridicat de corupție.

 

b)    Trebuie sa aratati ca investitia este „at risk” si capitalul  este nerambursabil.

Trebuie să arătați că investitia prezinte risc comercial, iar capitalul trebuie sa fie real si irevocabil. Investitia pentru E-2 viza reprezinta plasarea capitalului investitorului, inclusiv a fondurilor și a altor active, la risc în sensul comercial, cu scopul de a genera un profit. Capitalul trebuie să fie supus unei pierderi parțiale sau totale dacă investiția esueaza. Numai imprumuturile personale sunt considerate fonduri cu risc. Deci, imprumuturile garantate de activele companiei nu se califica ca o investitie „at risk” deoarece nu prezinta risc comercial. Investitia trebuie de asemenea sa asigure necesarul the capital pentru desfasurarea cu success a acitvitatii, iar investitia trebuie să fie reala, operationala si irevocabila.De exemplu, investitia unei afaceri care se califică pentru statutul de E-2 poate fi condiționată de eliberarea vizei. In ciuda acestei conditii, un contract de achizitie cu un acord escrow în asteptare, care menționează explicit unde merg fondurile în cazul în care viza este aprobată, si ce se întampla în caz contrar, intruneste elementul de investitie cu capital nerambursabil si „at risk”. Deci, investitorul trebuie să fi ajuns la un punct irevocabil pentru a indeplini aceasta cerinta.

 

3.     Investiția trebuie să fie substanțială.

Nu exista un minim de investiții care să fie considerat "substanțial" pentru scopurile vizelor de tip E-2. Suma pentru investitie depinde de natura afacerii și de alți factori. Cu cât costul afacerii este mai mic, cu atât este mai mare, proporțional, investiția care trebuie sa fie substanțială. În timp ce o afacere de producție ar putea costa cu ușurință milioane de dolari, costul achiziției sau înființarea unei firme de consultanță ar putea fi relativ scăzut. În plus, trebuie să arătați că afacerea este sau va fi în curând o afacere de succes. Astfel, investiția ar putea fi de cel putin $50,00 dolari (foarte rar) sau mult mai mare, de ordinul milioanelor.

 

4.     Investiția trebuie să fie mai mult decât marginala.

 Pentru ca investitia sa nu fie marginala, compania trebuie fie să genereze venituri care să depăşească necesarul de trai al investitorului, fie să aibă capacitatea, în prezent sau viitor, să aibă o contribuţie economică semnificativă. Un plan de afaceri care arată că veți angaja forta de munca în viitor sau un plan care estimeaza o creștere a profitului pe termen de cinci (5) ani poate indeplini aceasta cerinta de marginalitate.

 

5.     Trebuie să fiți în poziție de a "dezvolta și conduce" compania.

 Una dintre modalitățile de a dovedi acest element este să aratati că investitorul este acela care are control asupra afacerii. Dacă investitorul deține cel puțin 50% din afacere și nu cedează controlul asupra acestei porțiuni unei alte persoane, sau dacă investitorul este un director sau executiv care deține controlul asupra operațiunilor afacerii, atunci capacitatea de a conduce și de a controla afacerea poate fi stabilită. Cu alte cuvinte, trebuie să arătați că direcționați și conduceți afacerea.

 

6.     Trebuie să intenționați să parasiti Statele Unite când statutul E-2 expira.

 Acest element nu este un test dificil.  Aceasta cerinta se poate indeplini prin semnarea unui document care indică faptul că intenționați să vă întoarceți acasă după expirarea statutului de E-2. Spre deosebire de multe alte vize, nu trebuie să arătați nici un fel de legături cu țara de origine și nu trebuie să aveți o reședință în străinătate pe care nu intenționați să o abandonați. Puteți să vă vindeți casa și să mutați toate bunurile în Statele Unite.

 

Cât timp pot sta în statutul de E-2 în Statele Unite?

 Puteți locui în Statele Unite atâta timp cât veți continua să îndepliniți cerintele vizei E-2.  Astfel, nu există nicio limită pentru reînnoiri, atâta timp cât veți continua să vă calificați.

 

Care este  durata maximă pentru care poate fi eliberată o viză E-2?

 În multe cazuri, o durata maximă pentru care se poate elibera o viză E-2 este de 5 ani. Cu toate acestea, dacă se va emite pentru acea perioadă, este numai la discretia ofițerului consular care decide asupra cazului dumneavoastră. Durata vizei E-2 depinde si de acordul de reciprocitate dintre țări. (În majoritatea cazurilor este de 5 ani, dar pentru unele țări este de 3 luni).

 Acordul de reciprocitate dintre Romania si Statele Unite este de 5 ani. Data de expirare a vizei dumneavoastra reprezinta ultima zi in care puteti folosi viza pentru a intra in Statele Unite. Viza nu indica perioada de sedere in Statele Unite. Sederea dumneavoastra este determinata de Departamentul de Securiate Interna la portul de intrare. Un titular de viză E-2, la intrarea în Statele Unite, va primi inițial o perioadă de ședere de doi ani.

 

Pot dependentii mei sa obtina vize de insotitori?

 Da. Persoanele cu statut dependent includ numai soțul/soția și copiii necăsătoriți cu vârsta sub 21 de ani. Dependentii dumneavoastra vă pot urma în Statele Unite și cetățenia lor nu trebuie să fie aceeași ca a dumneavoastra. De exemplu, să presupunem că sunteți cetățean Roman (deci o tara care are un tratat E-2 cu Statele Unite), iar soția și copilul  sunt cetateni Chinezi ( tara care nu are nici un tratat cu Statele Unite).  Soția și copilul dumeavoastra are dreptul la statutul de derivat și să primească aceeași reciprocitate ca și dvs., titularul principal al vizei E-2.

 

Poate soțul meu să lucreze în Statele Unite?

 Da. Un soț al unui titular de viza E-2 poate lucra cu un document de autorizare a muncii (EAD). Dupa ce sotul intra in Statele Unite, el/ea trebuie să depună o cerere I-765 la Serviciul de Cetățenie și Imigrare din S.U.A. (USCIS). Dupa ce sotul primeste autorizaea de munca, acesta poate lucra la orice angajator doreste deoarece nu exista nici o restrictie specifica cu privire la locul in care poate lucra.

 

Pot aplica pentru statutul de E-2 din Statele Unite?

 Da. Dacă sunteți în prezent în Statele Unite într-un statut legal temporar, cum ar fi TN, F, H-1B etc, puteți depune formularul I-129, Petiția pentru lucrător temporar cu USCIS, pentru a vă schimba statutul pentru E-2. Cu toate acestea, dacă călătoriți în afara Statelor Unite, va trebui să solicitați o viză E-2 de la Ambasada Americana pentru a reintra în Statele Unite cu statutul de E-2.

 

Daca ma aflu in afara Statelor Unite, unde pot aplica pentru E-2 viza?

 O petiție pentru o clasificare E-2 nu poate fi trimisă către USCIS dacă va aflati în afara Statelor Unite. În mod obișnuit, veți aplica direct la Ambasada Statelor Unite ale Americii în țara de cetățenie sau resedinta.

 Pentru a afla mai multe despre viza de investitor E-2 și alte servicii de imigrare, contactați firma de avocatură Apostol Law Firm cu sediul in Orlando, Florida. Contactați-ne la numarul de telefon 407-258-3344 sau prin e-mail la flory@apostolvisa.com.

 

_________________________________________________________________________________________________________________

Apostol Law Firm, LLC A prezinta acest site și conținutul său ca un serviciu public numai în scop informativ și nu intenționează să reprezinte consultanță sau sfat juridic. Nici o informatie de pe acest site, blog, pagini asociate, documente, comentarii, răspunsuri, e-mailuri, articole sau alte comunicări nu trebuie să fie considerate drept consultanță juridică pentru orice caz sau situație individuală. Răspunsurile și informațiile sunt destinate să fie generale si nu sunt bazate pe nici o situație specifică. Pentru un sfat juridic, consultați Apostol Law Firm or un alt avocat cu experiență în domeniul imigrației. Utilizarea de către dvs. a acestui site și a conținutului acestuia nu creează o relație client-avocat cu avocatul de la Apostol Law Firm. Rezultatele anterioare nu reprezintă o garanție a rezultatelor viitoare, iar rezultatele anterioare nu implică sau prezice rezultate viitoare. Fiecare caz este diferit și trebuie judecat pe baza meritelor sale. Firma noastră își limitează practica strict in domeniul dreptului de imigrației, un domeniu de drept federal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave Your Comment